Monday, May 29, 2017

Tangled : The Series









Rapunzel lets down her hair in Disney Channel’s brand new animated series “Tangled: The Series”! Premiering Sunday, May 21 at 11:30AM on Astro Ch 615, the series is set between the stories told in Walt Disney Animation Studios’ acclaimed 2010 film “Tangled” and its short film “Tangled Ever After”. The series will see Mandy Moore and Zachary Levi reprising their roles as Rapunzel and Eugene respectively.
 
With a new visually vibrant animation style inspired by Rapunzel’s drawings in the original film, the show follows Rapunzel on her adventures as she acquaints herself with her parents, her kingdom, and the people of Corona. Along the way, her irrepressible spirit and natural curiosity about the world lead her to realize that there is so much more she needs to learn before she can accept her royal destiny as Princess of Corona.
 
At the heart of the series is Rapunzel’s relationship with her friends and family. Beloved characters from the feature film accompany Rapunzel on her journey, including love interest Eugene Fitzherbert (aka Flynn Rider); her loyal chameleon sidekick, Pascal; her no-nonsense, dutiful horse, Maximus; and the Snuggly Duckling Pub Thugs. The series will introduce Cassandra (voiced by Eden Espinosa), a tough-as-nails lady-in-waiting who becomes Rapunzel's confidante; and builds on her relationship with her parents, King Frederic (Clancy Brown) and Queen Arianna (Julie Bowen).
 
Rapunzel's relatable, heartfelt and comedic stories model the importance of building and nurturing relationships, and of exploration and self-discovery. With her strength, confidence, positive disposition and creativity, she is a role model for young viewers who are learning to take on new responsibilities just as she is.
 
To celebrate Rapunzel’s grand return across Southeast Asia, Disney Channel presents the multi-platform character hunt Tangled Quest. From 21 May to 30 June, kids and families can take part by snapping a picture of Rapunzel, Eugene, Maximus or Pascal with the Tangled Quest insignia on Disney Channel and Disney-owned social platforms and upload it on the Tangled Quest website (www.tangledquest.com). Eighty (80) lucky winners will stand a chance to win exclusive Tangled-themed goody bags.
 
The Tangled Quest will come to life in Malaysia, where Disney Channel fans can join in the fun to spot the characters at various on-ground pop-up activities across Kuala Lumpur. Locations will be revealed through weekly clues on Disney Channel and Astro Circle platforms, so stay tuned! In addition to Tangled-themed goody bags, three lucky winners will get to bring Rapunzel’s adventures home with a full scale Tangled-themed bedroom makeover.

The series features songs produced by Academy Award-winning Disney Legend Alan Menken, who also composed the songs from the feature film.



Tuesday, April 7, 2015

The Avengers @ MidValley Megamall




Hi Mommies!

Are you or your kids fans of the Avengers??

Head on down to MidValley Megamall, Kuala Lumpur, from 8 to 19 April, and check out the life-sized figurines of the Hulk Buster Armour,Captain America and Hulkplay exciting Avengers Assemble games and win exclusive prizesand take home free digital prints at the special Photo Booths. 
 

Venue: MidValley Megamall, Centre Court
Time: 10am - 10pm daily

This special showcase is organized to celebrate the upcoming premiere of Marvel's Avengers: Age of Ultron and the second season of Disney XD's Avengers Assemble in Malaysia.
If you and your family are free, do drop by the road-show!

Thursday, March 19, 2015

Hello 2015

Assalamulaikum !

Bersawang dah blog ni terabai sejak October 2013. Tak sempat pun nak belek2 blog sekarang ni since dah Instagram mmg hadap tu je lah.

InsyaAllah mula blog balik.

😘

Friday, October 4, 2013

Kempen Alahan Protein Susu Lembu (CMPA)

Date : 9 April 2013
Venue : Skyview Room 7 , Level 29, The Gardens Hotel & Residences, Mid Valley City
Panel : Dr Chai Pei Fan ( Consultant Paediatrician & Consultant Paediatric Gastroenterologist & Hepatologist )

Sempena Minggu Alergi Sedunia 2013 (8-14 April), Persatuan Pediatrik Malaysia dan Persatuan Alergi & Imunologi Malaysia hari ini melancarkan Kempen Kesedaran Alahan Protein Susu Lembu (“Cow’s Milk Protein Allergy” atau CMPA) yang bertujuan meningkatkan kesedaran and mendidik ibubapa tentang CMPA di kalangan kanak-kanak. CMPA adalah alahan makanan paling lazim di kalangan bayi. Walaupun statistik agak terhad, susu dipercayai merupakan alahan makanan yang paling lazim dialami oleh bayi di Asia dan Malaysia.1 Namun begitu, ia sering disalah tafsir kerana kesannya merangkumi pelbagai tindakbalas alahan.

“Istilah terkini untuk alahan atau alergi yang diiktiraf oleh Pertubuhan Alergi Sedunia ialah sebarang tindakbalas hiper sensitif terhadap susu. Ia boleh dibahagikan kepada CMPA dan tidak toleransi laktosa. Kedua-dua keadaan ini adalah berbeza – tidak toleransi laktosa ialah ketidakupayaan untuk menghadam laktosa disebabkan kekurangan enzim laktase, manakala CMPA pula ditakrifkan sebagai tindakbalas alahan hiper sensitif terhadap protein susu lembu,” jelas Dr Amir Hamzah, Presiden MSAI.



Menurut kajian, CMPA boleh berlaku sejak bayi dilahirkan dan memuncak dalam tahun pertama. Ia biasanya reda dalam jangka masa tiga atau empat tahun. Namun begitu, kajian melibatkan 807 kanak-kanak yang mengalami CMPA mendapati masalah ini boleh berlarutan sehingga ke alam remaja bagi satu pertiga daripada kanak-kanak yang ditinjau, dengan 12% terus mengalami alahan terhadap susu lembu sehingga usia 18 tahun.1


“Simptom CMPA di kalangan kanak-kanak boleh berlaku beberapa minit selepas susu diminum. Ia bermula dengan keradangan kulit, masalah penghadaman, keradangan yang teruk dan juga berlaku kemungkinan tindakbalas alahan yang lebih teruk iaitu anafilaksis,” kata Dr Chai Pei Fan, pakar pediatrik dan ahli Kolej Pediatrik, Akademi Perubatan Malaysia. “Ibubapa perlu mengetahui masalah yang dihadapi dan mengambil langkah yang betul untuk menangani CMPA.”

Sebagai pembuka tirai kepada kempen ini, pada tahun lepas MPA dan MSAI telah melancarkan risalah ‘Panduan Pengurusan Alergi Protein Susu Lembu dalam Kanak-kanak 2012’ di kalangan pakar kesihatan. Panduan ini bertujuan untuk membantu pakar kesihatan mendiagnosis CMPA dengan tepat, membekalkan maklumat khusus dan cara-cara untuk menangani masalah ini dan memastikan kanak-kanak tersebut mendapat nutrisi yang mencukupi.

“Kami harap panduan ini akan menjadi sumber yang bermanfaat terutamanya di peringkat penjagaan awal, untuk membantu pakar kesihatan mengenalpasti sebarang simptom CMPA supaya mereka dapat membantu ibubapa menangani masalah ini dan melegakan ketidakselesaan anak mereka,” jelas Prof Lee Way Seah, Pengerusi Jawatankuasa untuk panduan tersebut.

Wakil-wakil MPA dan MSAI menggesa ibubapa supaya menggunakan Senarai Semakan Risiko Alergi CMPA dan mendapatkan nasihat perubatan jika anak-anak mereka mengalami sebarang simptom CMPA.

Prinsip Utama Dalam Rawatan CMPA2

Faktor terpenting dalam rawatan CMPA adalah penyingkiran protein susu lembu dari diet kanak-kanak tersebut. Formula gantian mungkin tidak diperlukan bagi bayi yang menyusu badan dan kanak-kanak berusia 2 tahun ke atas; ibu yang menyusu badan harus meneruskan penyusuan tetapi berhenti mengambil sebarang protein susu lembu.

Bagi kanak-kanak di bawah 2 tahun yang tidak menyusu badan, susu lembu boleh digantikan dengan formula gantian, di mana formula yang dinyahhidro secara extensif (“extensively hydrolysed formula” (EHF)) merupakan pilihan utama. Tidak seperti yang disangkakan, formula berasaskan soya adalah tidak sesuai bagi kanak-kanak di bawah 6 bulan kerana kesan jangka panjang bagi kandungan aluminium dan phytoestrogen yang tinggi masih tidak diketahui.

Kempen Kesedaran Alergi Protein Susu Lembu yang dianjur MPA dan MSAI meliputi program Pendidikan Perubatan Berterusan bersama pakar penjagaan kesihatan dan lain-lain inisiatif seluruh negara untuk meningkatkan lagi kesedaran dan mendidik para ibubapa. Kempen ini disokong oleh bantuan pendidikan tanpa syarat dari Institut Sains Dumex sebagai sebahagian dari visi syarikat untuk terus memberikan nutrisi terbaik untuk meningkatkan kesihatan kanak-kanak Malaysia.




Tuesday, October 1, 2013

Tabung Arissa


Assalamualaikum semua.

Anak kecil ini bernama Arissa Yasmin (4 thn 6 bulan) menghidap Kanser Darah. Arissa seorang kanak-kanak yang lincah & comel. Tetapi sejak berumur 3 tahun berat badannya turun mendadak, pucat & tiada selera makan. Pelbagai cara dibuat tetapi tiada perubahan sehinggalah Dr mengesan penyakitnya pada 10/6/2013. Sejak penyakitnya dikesan, Arissa ditempatkan di hospital untuk rawatan selama 2 bulan & perlu menjalani rawatan chemo secara berkala selama 2 tahun hingga sembuh, InsyaAllah. Jika suhu badan naik selepas chemo, Arissa perlu ditempatkan di wad untuk pengawasan rapi.

Ibu Arissa adalah sepupu saya. Beliau bekerja sebagai Pembantu Am Pejabat di jabatan kerajaan terpaksa mengambil "cuti tanpa gaji" utk menjaga Arissa.Bapa Arissa bekerja sebagai Pemandu Kenderaan di jabatan kerajaan. Dengan pendapatan yg kecil itulah digunakan untuk perbelanjaan bulanan, menampung kos ulang alik ke hospital & membeli ubat-ubatan sampingan untuk Arissa.
                              
Bantu saya sebarkan post ini. Ia mungkin dapat membantu Arissa & keluarga dari segi kata2 semangat, doa mahupun dari segi bantuan kewangan.Bantuan kewangan boleh dibuat  secara terus kepada ibu Arissa :

Shahrinawati Shamsuhar 012-2442351       
MBB:162021298589 (Shahrinawati Shamsuhar)
CIMB:12470009064520 (Shahrinawati Shamsuhar)
Alternative-CIMB Current Acc: 12160000913107  (RIZD FUSION)

Terima kasih.