Tuesday, May 3, 2011

Sago Mangga :)

Lama sungguh tiada entry masak memasak kan? :) Hahaha..last Sat hubby request for Sago Mangga..alang2 buat sekali Sago Gula Melaka.Rasanya Sago Gula Melaka dah biasakan..so tak payahlah tunjuk rupanya macam mane :)

Bahan2 Sago Mangga :-


  • Sago Putih-suka hatilah nak warna ape.colour pink/hijao nampak tak kena plak ngan mangga

  • 4 atau 5 biji buah Mangga-Make sure manis & kuning.Kalau tak kuning tak menyelerakan.Ikut sukalah nak brape bijik...

  • Susu Cair-Bagi lemak2 sket...

  • Ice

  • Gula Halus-Kalau mangga dah manis tak payah pun takpe...ikut suka

Cara penyediaan Sago Mangga :-



  • Masak sago & simpan dalam fridge

  • Kupas 3 biji buah mangga & potong dadu.Ini ikut suka nak brape bijik.Kalau suka mangga banyak korang potonglah bebanyak.Lepas tu simpan dalam fridge jugak

  • Kupas 2 biji buah mangga.Masukkan dalam blender,letak ice & gula dalam 2 atau 3 sudu besar.Ice tu dependslah brape banyak korang nak.Kalau saya,saya letak sampai penuh blender tu.Boleh buat stock :)Bila dah blend,rupanya mcm manggo ice blended.Masukkan dalam tupperware & simpan dalam fridge

Kenapa semua simpan dalam fridge? Sebab kalau tak sejuk tak sedap.Bila sejuk..layan jer :)


1.Masukkan sago sebanyak mana yang anda suka



2.Masukkan manggo ice blended dalam sago tadi.Ikut sukalah brape banyak

3.Masukkan mangga yg dipotong dadu tadik.ini pun ikut suka brape banyak



4.Masukkan susu cair.Tak payah banyak sgt,kang muak pulak


5.Tadaaaaaa.....siap sedia untk dimakan :)


Actually,kalau rajin boleh buat stock banyak2.Tahan few days neh.Masukkan dalam bekas dadih/tau foo far tu.Cuma susu cair tu tak payah letak dulu.Bila nak makan baru letak susu cair. We all memang stock sehari jelah.Abes sesajo sebab my hubby memang suka mangga :) Sat buat...Monday pun buat... :)


Selamat Mencuba Yek

5 comments:

  1. Sedapnya, senang jer nak buat yer, bley try nnt ☺☺

    ReplyDelete
  2. nampak menyelerakan esp for me hantu mangga. ni... nak try buat one day or maybe bulan posa...

    ReplyDelete
  3. sedapnye.. tengah2 malam air liur meleleh ni. Wajib cuba!

    ReplyDelete
  4. wahh thanks for sharing..simple je rupenya nk buat..nnt bleh try..mesti sedap ni.. :)

    ReplyDelete
  5. sedap nya kak! dah la time panas2 cenggini best sangat kalau dapat makan ni. hihi :)

    ReplyDelete